Vad gör vi med frysen när elen försvinner?

Dom som är lite förutseende och inte dagligen åker till ica för att handla har oftast en ganska välfylld frys. Man köper storpack eller när det är bra priser, det kan vara så att man har en hel älg eller en ko i frysen.
Ska man då låta allt detta förgås om det blir ett långvarigt elavbrott?

– Nja, det låter väll lite onödigt.

Så här ser min plan ut, andra tankar tas emot med tacksamhet.

 

 1. Planera redan nu hur du förvarar saker i frysen, Hela köttbitar sammas lämpligen tillsammans i de nedersta lådorna. (har du en frysbox så löser du en motsvarande sortering, det viktiga är att hålla de kompakta köttbitarna tillsammans och gärna så långt ner som möjligt). Längst upp och gärna i lådor istället för löst så lägger du sådant som tinar fort. (glass, köpegrönsaker, pommes och sånt…)
 2. Bestäm redan nu hur långt ett elavbrott ska vara för att du skall påbörja räddningen av innehållet i frysen, har du väl öppnat skåpet är det försent att ångra sig…
  Om jag inte har fått något besked när det börjar närma sig kvällsmat första kvällen så är det dags att börja steg 1 hemma hos oss. Hålls frysen stängd så klarar sig innehållet i 12-24 timmar utan problem. längre tid så börjar vissa saker må dåligt och blir inte så himla aptliga efter att frysen startat igen.
 3. En snabb öppning för att plocka ut det snabbtinande och försöka göra något spännande med det. Tillsammans med innehållet i kylskåpet så borde man kunna få ihop en festmåltid.
 4. När kvällsmaten är lagad så kokas det upp en saltlag för det mesta av köttet. (recept på saltlag längre ner…) Jag väljer saltlag för att det känns enklare att få jämt än torrsaltning.
 5. Saltlagen får kallna till nästa morgon, då strömavbrottet varat upp mot 36 timmar.
 6. I väl rengjorda behållare stoppar vi sedan ned köttet (efter att vi sett till att det är så torrt som möjligt, man vill ha med en massa köttsaft), sorterat efter djursort.  Fyller på med saltlag så det täcker och lite till, en tyngd på toppen så att allt kött ligger under ytan.Hitta en så sval plats som möjligt och placera ditt kött där, helst ska det stå i 4 grader, men det kan nog vara svårt vid strömavbrott. Riktigt stora köttbitar (skinka, oxbringa och likande) behöver ligga i upp till 14 dagar, småbitar (typ färdiga grytbitar) behöver 2 dagar. Och däremellan är det alltså beroende på storleken, men hellre en dag för länge än för lite
  Skall du röka köttet så kan du minska tiden något jämfört med om det skall torkas.
 7. Nu är det alltså dags för torkningen. Här behöver vi tråd, och ett så svalt och ”torrt” rum som möjligt igen. Jag använder tvättstugan hemma, om tvättmaskinen inte går så är det både svalt och torrt där. och insektsfritt…Har du möjlighet att torka utomhus är norrsidan av huset av rekommendera. Där är det som svalast, väldigt lite insekter och jämnare temperatur över dygnet.  Burar av myggnät kan vara en bra idé för att hålla insekter och gnagare borta.
 8. När köttet är så pass torrt att det inte längre känns fuktigt i mitten (ja man måste dela på det om man vill känna efter) så kan man förvara det flera månader i lämpligt mörkt utrymme, ju svalare desto bättre…
 9. När du skall använda det så lägg det i vatten på kvällen så det för urlakas under natten. Till soppa eller grytor med liten andel kött kan du använda det torkade köttet direkt, men du behöver inte salta soppan något extra.

 

 Recept för saltlag per liter vatten
115 g grovt salt   (Har du inte grovt salt är det inte hela världen, men det SKA vara jodfritt.)

(eventuellt byt ut 10g salt mot nitritsalt)
10-15 g socker

Koka upp och låt svalna, gärna över natten.

Lägg i det avtorkade köttet i lagen, lägg tyngd ovanpå.

 

Blir lagen grumlig eller möglig, häll av den i en kastrull, koka upp den, skumma av och sila av den, kyl ned den, skölj av köttet och häll på lagen igen som innan.

 

 

Konserving kan vara ett alternativ.
Att konservera gör hållbarheten näst intill oändligt lång. Det som kan hända är att fettet i köttet härsknar men det blir inte farligt att äta. Dock bör man tänka på att hemkonserverat kött som inte uppnår 120 grader C vid konserveringen bör tillagas igen innan du äter det. Det finns en liten risk för att botulism kan spridas/uppstå vid ”vanlig” hemkonservering. Mer om konservering kan du läsa  här.

 

För att återgå till allt det där vi plockade ur frysen första gången: Det som inte äts upp direkt eller dagen efter får tas om hand på bästa sätt, inläggning, konservering eller lättsaltning. Glassen äter vi upp först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>